Skolelederens årsberetning 2018

Skolelederens beretning 2018

Jeg må indlede med at beklage, at trods en anden hensigt, så er dette års beretning blevet længere end de foregående. Ja, det er den længste hidtil, så jeg tillader mig at fortælle lidt og springe enkelte afsnit over, så ingen falder i søvn.

Arrangementer for at styrke fællesskabet

Det forpligtende fællesskab er det, der binder vor skole sammen, og båndene skal styrkes, når vi mødes under mere hyggelige og uformelle former. Af samme årsag blev skolens fællesarrangementer evalueret i det tidlige efterår. Det blev besluttet at prøve tre nye tiltage: foredragsaftener, fællesspisning og et som­merarrangement, hvor skolen åbnes op for lokalsamfundet.

Vi holdt den første i foredragsaften i januar måned med energibomben Rune Strøm. Foredraget: ”Så tal dog pænt for helvede!” gav stof til eftertanke, og næste år forsøger vi at tiltrække en foredragsholder af samme kaliber.

Vi besluttede også at indlede generalforsamlingen med spisning, og i den henseende vil jeg til Camilla gerne sige tak for mad.

Det sidste nye tiltag er det kommende sommerarrangement Åben Friskole, hvor vi håber på at tiltrække mange udefra. Der vil være fælles morgensang, måske under åben himmel, akkompagneret af fortælling, sponsorløb og forskellige værksteder, fx ler, billede, porcelæn, åben scene, loppemarked, skakturnering, cykelbane og en fodboldkamp. Overskuddet fra værkstederne vil gå til elevrådet, som vil bruge pengene på en forskønnelse af legepladsen. Overskuddet fra sponsorløbet doneres til Rødvig Borgerforening, der sam­ler penge ind til inventar til den nye Sydstevnshal.

Herudover ønsker skolen fortsat at gøre Stevns Friskole til mødestedet i byen, når der afholdes borgermø­der m.m.

Fremover vil skolen også søge at være til stede ved den årlige markedsdag i Rødvig samt til By Night i Store Heddinge. Ved By Night i Store Heddinge i juni måned, vil vi deltage med en stand på torvet, En klasse fra skolen skal muligvis være opvarmningsband, og 7. klasse vil lave en billedkunstudstilling i Tinghuset.

Førskole

I skoleåret 2017-2018 har vi kørt et længere førskoleforløb for gradvist at vende børnene til den daglige gang på Stevns Friskole. Siden november har der jævnligt været besøgsdage om mandagen for at gøre overgangen fra børnehave til skole så smidig som mulig. Umiddelbart udtrykker både medarbejdere, foræl­dre og børn glæde ved den nye ordning.

Siden Store Heddinge skole indførte rullende skolestart, har Stevns Friskole ikke kunnet fylde 0. klasse op. Skolens rekrutteringsområde er også blevet mindsket, således at de fleste børn kommer fra Rødvigområ­det. Der skal arbejdes på at rekruttere bredere, og vi skal være opmærksomme på mindre klassestørrelser, når der budgetteres. Men man skal vare sig ved at sætte lighedstegn mellem fyldte klasser og succes. Suc­ces er ikke afhængig af størrelsen på skolens klasser.

Arbejds- og rengøringsdage

Arbejdsweekender er ingenlunde kun et surt slid i en i måske forvejen fortravlet weekend. Arbejdsweeken­der er også en måde, hvor vi mødes under mere afslappede og uformelle former, og hvor der er plads til den småsludder, som der tit ikke er tid til i hverdagen. Og husk, man er altid velkommen til at tage sine børn med. Det praktiske arbejde er selvfølgelig det primære formål, men samværet er også en vigtig værdi. Det skal vi ikke glemme.

I forhold til rengøringsdage er det rart for både elever og lærere at møde op til undervisning i et lokale, der er blevet skuret og skrubbet. I indeværende skoleår bliver der holdt mere nidkært øje med, hvem som del­tager og evt. udebliver fra forældrerengøringen. Overordnet kan man spore en vis effekt, da fremmødet er blevet større. I løbet af forsommeren evalueres forældrerengøringen nok engang.

Lockout

Lockouten spøger stadig i horisonten. Og som udgangspunkt vil al undervisning blive aflyst, og kun enkelte timer vil blive opretholdt, hvis lockouten træder i kraft.

Trivsel

Trivsel skaber man, når alle aktører: skole, forældre og elever, har det godt med hinanden. Det kan bedst sammenlignes med en ligebenet trekant, der netop er ligebenet, fordi den er i balance.

I forhold til trivsel skal vi bort fra brandslukning og i stedet koncentrere os om det forebyggende arbejde. I samarbejde med skolens AKT-lærer er det blevet besluttet, at der gennemføres længere trivselsforløb i samarbejde med bl.a. Børns Vilkår på 0., 3. og 5. årgang, således at eleverne har nogle redskaber, de kan arbejde videre med senere. Herudover er der årligt en trivselsuge for hele skolen.

Ollerupkurset og praktikanter fra Den Frie Lærerskole

En gang årligt sender vi medarbejdere på Ollerupkurset. Udover at man dygtiggør sig, så Iever man denne uge også friskolelivet. Og samtidig med Ollerupkurset har skolen praktikanter, hvilket altid er et dejligt bekendtskab og frisk pust i en ellers travl hverdag.

Renovering af lokaler, tagudskiftning og værkstedsfaciliteter

Det nu tidligere kosterum er blevet renoveret og bliver nu brugt som AKT-lokale, læseværksted, samtale­rum og mødelokale. Der har gennem længere tid været brug for denne facilitet, og det er godt med endnu et mødelokale, hvor samtalen kan foregå anonymt.

Taget på bygning Asgård, den ældste bygning på skolen, skal skiftes. Det er der blevet talt om i nogle år efterhånden, men med en stabil økonomi og pæne overskud de seneste år, så er tiden inde. Den bedste løsning er at få rejsning på tagkonstruktionen, således at der er plads til eventuelle ventilationsanlæg, hvis der skulle komme et påbud herom på et senere tidspunkt. Det er ønsket at atriumgården også overdækkes, således at området kan benyttes som overdækket udeværksted.

Ny teamstruktur

Stevns Friskole er en forholdsvis lille skole, og i forhold til antal medarbejdere er tre teams i overkanten. Ved større teams er der altid noget at mødes om, og der er flere inputs og flere at sparre med. Det bliver også nemmere at holde fokus på den røde tråd i undervisningen, så overgangene mellem de enkelte klasse­trin ikke bliver for store. Det betyder, at der fremover er et børneteam (0.-5.kl.) med repræsentanter fra SFO og klub) og et ungeteam (6.-9.kl.)

Historie, sang og musik

Der er obligatorisk musik på alle klassetrin, og fra kommende skoleår bliver der også et tilbud om fordybel­sesfag i musik, håndværk og design / (billedkunst) og idræt. Morgensangsrepertoiret er blevet udvidet med flere moderne sangtekster, og herudover indkøbes der et par gange om året eksterne musikere, som indfø­rer skolens elever i nye genre. I år har vi haft besøg af Sofie Hermind, som er en af Danmarks dygtigste sanginstruktører. Med sig havde hun sin pianist, og dagen blev en god oplevelse for både eleverne i 4. og 5. klasse og deres lærere. Skolen har også afholdt koncert med den klassiske pianist, Jesper René, som i to timer tryllebandt elever og lærere med sin musik og fortælling om J.S. Bach og hans Goldberg Variationer, som Jesper er den eneste i Danmark som mestrer.

Når den nye Sydstevnshal står færdig, vil vi arbejde på at udvikle den årlige musical, da der er brug for større rammer, hvis skolen skal udvikle sig på teatersiden. Det ser vi frem til. Forårskoncerten vil også blive forsøgt henlagt til Sydstevnshallen.

I dette skoleår har der været fortælling under morgensangen hver onsdag. Det fortsættes næste skoleår, hvor fortællingen bliver en kronologisk gennemgang af historiens afgørende øjeblikke, hvor et enkelt men­neske gennem ved sit valg har haft betydning for historiens gang.

Årsrapporten

Skolens elevtal pr. 5. september 2017 var 169 elever, hvilket er 16 elever færre end foregående år. I SFO’en var der pr. 5. september 2017 indskrevet 59 elever, hvilket er 12 elever færre end året før. Faldet i elevtal­let skyldes, at skolen ikke har haft fyldte 0. klasser de seneste år. De primære årsager er, at folkeskolen i Stevns Kommune har indført rullende skolestart, samt at skolens rekrutterings­område er blevet indskræn­ket qua stigende konkurrence.

Årets resultat af skolens drift viser et overskud på 315.308 kr.

Skolen har modtaget 70.000 kr. i inklusionstilskud, som er brugt til hhv. specialundervisning og AKT-arbejde (adfærd, kontakt og trivsel). Skolen har i perioden brugt 7,5 timer pr. uge til special­undervisning (dansk) enten alene eller i små grupper. Herudover har skolen brugt 6 timer pr. uge til AKT i form at støtte til enkel­telever i klasser og støtte til grupper af elever i en klasse. Støtten er foregået i skemaets normaltimer.

Skolens elevtal pr. 1. marts 2018 er 171 elever. Der er tilmeldt 59 elever i skolens SFO ud af et elevgrundlag på 64 elever.

Stevns Friskole er opmærksom på det faldende børnetal i Stevns Kommune. Dog er Rødvig, Stevns Friskoles opland, det område, hvor der er flest børn i kommunen pga. et stigende antal tilflyttere. Det forventes, at der fortsat vil være et fint optag af elever i de kommende 0. klasser. Fremadrettet budgetteres der højest med et elevtal på 170.

Skolens økonomi er stabil, og der er fokus på stram budgetstyring. Forventningerne til årets resultat 2018 er 128.000 kr.

Elevrådet

Elevrådet på Stevns Friskole har gennem det seneste års tid fået mere indflydelse. De holder jævnligt mø­der, sparre med deres koordinator og anmoder med mellemrum om et møde med mig. Elevrådet driver også egenhændigt en frugtbod på skolen og råder over eget budget.

Skolen inddrager elevrådet, når der skal træffes beslutninger, som vedrører elevernes hverdag. Desuden er skolens elevråd godt repræsenteret i Ungdomsrådet, og vores elever får megen ros.

Det er tanken, at elevrådets indflydelse skal vokse, og det er naturligt, at de beslutninger, som har indfly­delse på børnenes hverdag, så vidt det er muligt, træffes i børnehøjde. Det er også et led i den demokrati­ske dannelse, vi som skole er forpligtet på.

Elevrådet har fremlagt et forslag om en valgfagsordning på 7., 8. og 9 årgang i fagene musik, idræt og hån­værk & design. Fagønskerne flugter godt med, at Stevns Friskole er en grundtvig-koldsk friskole, hvor den praktisk-musiske dimension spiller en central rolle.

Udveksling af intimbilleder på de sociale medier

I januar måned vågnede mange danske unge og deres forældre op til Umbrella-sagen og beskeden om, at 1004 unge sigtes for besiddelse af børnepornografisk materiale. Man taler om børnepornografisk materi­ale, når de deltagende unge er under 18 år. En del unge ligger under for den flertalsmisforståelse: ”at alle gør det jo!”, men det gør ikke handlingen mindre strafbar.

De unge, som har delt eller anmodet om at få tilsendt den omhandlende video, med to 15-årige, som dyr­ker sex, risikerer alt fra bøde, betinget straf og i gentagne tilfælde endog ubetinget fængselsstraf, og der kommer en anmærkning på både straffeattest og børneattest. Så det er en alvorlig sag. Dertil kommer, at det har massive konsekvenser for unge, som har fået delt intime billeder. Husk, at nettet ikke glemmer, det gemmer.

Ingen elever fra Stevns Friskole er involveret i sagen, men jeg tror ikke, at jeg overrasker nogen ved at sige, at det kunne der sagtens have været, da unge fra Stevns Friskole deler billeder og videoer ligesom alle an­dre unge.

Der ligger en stor pædagogisk opgave for både samfund, skole og forældre i, at få de unge til at forstå, at deling af intimbilleder både er moralsk forkert og juridisk forbudt. Der findes kun en rigtig handling, hvis man får tilsendt et nøgenbillede: Del aldrig billedet, og slet med det samme.

Beredskabsplaner

Enkelte af jer har bidt mærke i, at flere fag i skolens hegn er blevet fjernet, hvilket har været ledsaget af undrende spørgsmål. Jeg kan godt forstå, at det undrer, når nu der er lagt mange kræfter i udbedringer, malerarbejde m.m. på utallige arbejdsweekender. Det mærkelige foretagende skyldes, at STUK (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet) har bedt om, at der udarbejdes en evakueringsplan i det tilfælde, at skolen skulle blive mål for et skoleskyderi eller terrorangreb. I løbet af efteråret har jeg holdt møde med både poli­tiet og mænd i mørkt jakkesæt, og det “hullede hegn” er en del af den hemmelige evakueringsplan, hvis det utænkelige skulle ske.

Børnekonventionen

Der har været rettet en generel kritik af de frie skoler for ikke at overholde børnekonventionen ved ud­skrivning og bortvisning af elever, hvilket er blevet fulgt op af en ny vejledning fra UVM. Afstedkommet af den generelle kritik er skolens egen procedure ligeledes revideret, således at den overholder konventio­nens ordlyd om barnets tarv samt barnets ret til at blive hørt. Det er lidt tung læsning, som forefindes på skolens hjemmeside for de interesserede.

Sammenhængende børnepolitik

Antallet af børn med særlige behov er stigende, og det er jævnligt noget, jeg drøfter med de tre andre fri­skoler i området, som også er udfordret. Skolen oplever flere børn med en autismespektrumforstyrrelse, ADHD, dyslektiske vanskeligheder, angst og sociale problemer. Desværre når vi ikke altid at være på for­kant, før det begynder at køre skævt, hvilket særligt gør sig gældende i de tilfælde, hvor barnet er udadrea­gerende. Og er der først gravet grøfter mellem skolens forskellige aktører: skolen, forældre og elever, så er det op ad bakke at gennemføre en vellykket inklusion. Skolen gør sit bedste, men indimellem er det ikke nok, og vi skal også blive dygtigere, og vi skal også blive dygtigere til at sige fra hurtigere. Indimellem er vi dog også afhængige af andre instanser: kommunerne og Undervisningsministeriet, hvor sagsgang indimel­lem er lidt træg.

Hjælp i hverdagen

Stevns Friskole ønsker at have et godt forhold til både naboer og lokalsamfundet. Tidligere på året fik vi nabohenvendelser omkring skolens læhegn plantet i skellet mod nord for 25 år siden. Træerne var blevet 15-20 meter høje, og grenene hang indover nabogrunden. Jeg vil gerne sige tak til de forældre, som hurtigt reagerede på skolens opslag om træfældning m.m., så skolen bevarer gode relationer til naboerne.

Ligeså er der hvert år problemer med jordhvepse på højen ved rutsjebanen. Derfor var det dejligt at se et mindre forældresjak hurtigt træde til med gravemaskine og trailer, så problemet kunne blive løst.

De førnævnte eksempler er den fremstrakte hånd, som betyder meget i hverdagen. Tak for det.

Egen computer

Fra dette skoleår medbringer eleverne på mellemtrinnet ligeledes deres egen computer, og konstateringen er, at elevernes it-færdigheder spænder vidt. Meget vidt. Nogle elever færdes hjemmevant på internettet og i computerens forskellige programmer, mens andre ikke ved, hvordan man tænder den. Det forsøger vi selvfølgelig gradvist at tage hånd om med fælles klasseintroduktion samt grundkurser for de elever, hvor it er noget helt nyt. Man må selvfølgelig også meget gerne “lege” med computeren hjemme.

Digitaliseringen af skolens undervisningsmidler evalueres løbende, og pt overvejes det sammen med sko­lens læsevejledere at investere i APP Writer, som vil komme alle skolens elever til gavn. Office 365 arbejder dårligt sammen med skolens matematikprogrammer, derfor er skolen inde i overvejelserne omkring at skifte til et andet skriveprogram, fx Google Docs eller allerhelst den fulde Windows office-pakke.

Sydstevnshallen

Der ses frem mod den nye facilitet i skolens baghave, der vil skabe helt nye muligheder i forhold til skolens idrætsundervisning og fællesarrangementer. Der vil blive gjort brug af hallen, så snart den står færdig i au­gust måned, og der er lagt billet ind på to fulde dage.

Studie- og lejrture

I skoleåret 2017-2018 har 9. klasse været i Edinburgh, Skotland, 8. klasse på Malta, og 6. klasse var på Bornholm.

De praktisk musiske fag og historie

De praktiske fag er en vigtig dimension i skolen, selvom uddannelsessystemet er blevet voldsomt akademi­seret de seneste 10-15 år. Som noget nyt har 7. klasse også fået obligatorisk billedkunst, da det er min erfa­ring som dansklærer og censor, at dagens unge ikke altid har nemt ved at analysere og gennemskue moti­vet, når budskabet præsenteres i billedform. Udover at man måske ikke forstår pointen i det, man beskuer, så er man også nem at manipulere med, hvilket er ganske uheldigt i en tid, hvor visuelle virkemidler bliver flittigt brugt.

Som nævnt andetsteds tilbydes der i det kommende skoleår en valgfagsordning i 7., 8. og 9. klasse i fagene: musik, håndværk & design (billedkunst) og idræt. Der bliver tale om fordybelsesfag, som vil tilføje en ekstra dimension, der ikke arbejdes med i den obligatoriske undervisning, fx musikhistorie, koncerter, kunstmus­ser, klatring m.m.

Jubilæum

I år blev første skoledag en smule anderledes, da Stevns Friskole samme dag fejrede 40-års jubilæum og ikke mindst Anne Sofies 30-års jubilæum. Alle var inviteret til morgenkaffe samt reception for Anne Sofie om eftermiddagen.

Den 26. april 2018 vil skolens 40-års jubilæum blive fejret for eleverne. En tryllekunstner vil underholde hele formiddagen, og fra kl. 11.00 er der bestilt en pølsevogn og isbil med næsten ad libitum konsumering af svinefedt, brød og flødeis.

Legater

Lige inden sommerferien 2017 blev Stevns Friskole tildelt 1 stk. EyeLearn legat 2017 bestående af løsninger til det fysiske læringsmiljø baseret på produkter fra eyeLearn. eyeLearn har ekspertise inden for visuelle læringsmidler, og skolens facader blev “tatoveret” henover sommeren. Udover at læringsmidlerne skal bruges i undervisningen, så er den bagvedliggende tanke også, at tavler og billeder er placeret på de strøg, hvor skolen er mest befærdet, således at de på sigt resulterer i en ubevidst genkendelse af ord.

Afstandskriteriet

Sidste sommer viste det sig at være et problem at blive optaget på Køge Gymnasium, hvis man bor på det sydlige Stevns pga. det, som kaldes afstandskriteriet / nærhedsprincippet. Der betød, at de elever, som havde bopælsadresse længst fra gymnasiet, blev optaget til sidst, såfremt der altså var plads. Køge Gymna­sium er eftertragtet i disse år, hvilket bl.a. finder sin årsag i et godt omdømme samt det bygge- og befolk­ningsboom, som Køge Kommune oplever i disse år. For et års tid siden havde det den negative, afledte effekt, at en del af eleverne fra Stevns Friskole ikke kunne vide sig sikre på optagelse på Køge Gymnasium. Jeg vil ikke sige så meget mere, men blot nævne, at efter måneders pres ændrede Undervisningsministeren optagelsesproceduren, således at der nu kan tages flere individuelle hensyn, når de kommende gymnasie­elever skal fordeles på Region Sjællands uddannelsessteder.

Tak for ordet.

Rasmus Englund

Skoleleder